Marec je mesiacom...

28.03.2024 13:38

     Marec je mesiacom prvých jerných dní, mesiacom vysievania semienok, ktoré rýchlo vykuknú zo zeme za slniečkom. Naši najstarší predškoláci sú nielen veľmi šikovní, ale aj zvedaví. Chceli zistiť, ako dlho to bude tým semienkam trvať, kým sa nad zemou objavia prvé zelené lístočky. Pripravili si truhlíky, dobrú zeminu a 5. marca sa pustili vysievať semienka paradajok, ktoré umiestnili ku oknám a  pravidelne sa o ne starajú. Keď priesady zosilnejú, presadia ich do svojej záhradky na školskom dvore. Odmenou budú sladké, červené paradajky. 

     Marec je tiež mesiacom knihy. Už tradične deti tretej a štvrtej triedy chodia na návštevu tisovskej knižnice. 12. marca sa naši malí čitatelia dozvedeli, kde knihy bývajú, z čoho sú vyrobené, ako s nimi zaobchádzať, aké druhy kníh poznáme a ešte mnoho zaujímavého im tety v knižnici porozprávali. 

    Marec je mesiacom rozlúčky so zimou. My sme si na túto rozlúčku vybrali 21. marec, kedy sme sa lúčili s Morenou, ktorá je symbolom zimy. V sprievode sme ju odpravadili až ku Základnej škole, kde sme jej, spolu s prváčikmi, zaspievali na rozlúčku jarné piesne, zapálili ju a z mosta hodili do Rimavy, aby s ňou odplávala zima a choroby, pretože na trón zasadne jar.

     Marec je, aspoň v tomto roku, mesiacom najkrajších jarných sviatkov - Veľkej noci. V stredu 27.marca sme v dopoludňajších hodinách hľadali s deťmi na dvore vajíčka. Tieto boli čokoládové, a tak sme ich hneď aj ochutnali. Tie pravé, od sliepočky, sme popoludní, spolu s mamičkami, s najmenšími deťmi v triede vyzdobili. V ostatných triedach si vajíčka maľovali deti, ale my maličký to ešte nezvládneme bez pomoci. Celá škôlka je vyzdobená ku veľlkej noci, k čomu prispeli aj výtvory najmenších detí a rodičov, a tak u nás vládne Veľkonočná atmosféra. 

     Milí naši rodičia a sledovatelia, želám vám, za nás všetkých, krásne, slnečné a pohodové dni počas Veľkej noci. 

 

Fotografie nájdete vo fotogalérii.

—————

Späť