...Prídi ty, JAR milá, prídi k nám

23.03.2016 14:06

     Deťom sú veľmi blízke rozprávky. Pravidelne ich čítame, reprudukujeme i dramatizujeme. V našej materskej škole často hrávame predstavenia, či už sú hercami deti alebo učiteľky. Veď naša najstaršia trieda predškolákov sa aj volá ROZPRÁVKOVO. A práve ich pani učiteľka Skarletka si zavolala na pomoc pani učiteľku Janku z 2.triedy a 25. februára sa zmenili na psíka a mačičku z rozprávky "Ako psíček a mačička umývali dlážku". Deti zaujali nielen herecké výkony, ale aj humor v príbehu. Svoj obdiv a poďakovanie vyjadrili spontánnym potleskom. S našimi "herečkami" sme si všetci spolu zaspievali a potom zazvonil zvonec a bol..., ale to už poznáte aj vy - predsa KONIEC.

    Rozprávky sú v televízore, v kine, na CD nosičoch, ale tie najkrajšie sú čítané z kníh. A preto, že máme radi knihy, vybrali sme sa 10. marca na návštevu k nim. Bývajú vo veľkej budove, ktorá sa volá KNIŽNICA. Teta nám v knižnici poukazovala, aké knihy majú, povedala z čoho sú a ako sa máme o ne starať. Potom sme si ich popozerali, pohrali sme sa, aj sme odpovedali na otázky. Teta pozvala deti aj s rodičmi, aby si mohli požičiavať knihy aj domov. Z knižnice sme išle do predajne s knihami, kde tiež bývajú knihy, ale tie sa nepožičiavajú. Ak ich chceme čítať, musíme si ich kúpiť.

   Tak, ako každý rok, 22.marca sme si povedali, že je čas rozlúčiť sa so zimou. Aby sme zostali v rozprávkovej terminológii "ako povedali, tak aj urobili". Zobrali sme slamenú MORENU, /ktorej autorkou je pani učiteľka Beátka/, odniesli ju k blízkemu potoku a v rozlúčkovej reči sme jej popriali šťastnú cestu preč od nás. Najprv od zlosti horela, potom sa utápala v slzách, ale nakoniec predsa odplávala. Jarnými pesničkami sme privolali jar a slniečko, veď za dverami sú jarné sviatky - Veľká noc.

 

Fotografie k spomínaným akciám sú vo fotogalérii.

—————

Späť