Čo nám priniesol JANUÁR

06.02.2024 12:23

 

Január je prvým mesiacom nového roku, ale pre nás, v materskej škole, je to mesiac, po ktorom sa školský rok preklopí do druhého polroku. Január bol mesiacom návratu do tried po zimných prázdninách. V každej triede nás ešte čakali vianočné stromčeky a pod nimi darčeky, ktoré si deti vybalili a tešili sa z nových hračiek a skladačiek. Zážitkovým darčekom pre deti bolo aj divadelné predstavenie O babke ježibabke, ktoré deťom zahrali bezplatne členovia DS Daxner dňa 10.1.2024. Klasický rozprávkový príbeh o Jankovi a Marienke v modernom spracovaní deti zaujal i pobavil. Bol interaktívny, sprevádzaný detskými pesničkami, ktoré deti poznali a spievali spolu s hercami.

Naše deti sa tešia z darčekov, ktoré dostanú, ale aj z darčekov, ktoré venujú inému. V tretej a štvrtej triede vyhlásili tvorivú aktivitu - „v spolupráci s rodičmi urobím vtáčiu búdku“ , ktorú priniesli do materskej školy a potom počas pobytu vonku rozvešali krásne drevené domčeky pre kamarátov vtáčikov na stromy na dvore, ale aj za bránami materskej školy v okolí 12.1.2024.  Pravidelne sypú do nich potravu pre malých spevavcov.

Každá trieda má svoje meno. Trieda najmladších detí sa volá Spievankovo, a práve v tejto triede sme pripravili pre všetky deti hudobné dopoludnie 25.1.2024. Pozvali sme pedagógov Základnej umeleckej školy v Tisovci, ktorí nám predstavili jednotlivé hudobné nástroje, ich zvuk, porozprávali o nich, zahrali známe i menej známe skladby. Deti sa pridali nielen spevom, ale aj tancom.

Posledný januárový týždeň sme sa rozprávali s deťmi o našom meste. S mladšími deťmi sme vyrobili naše mesto z kartónov, stavby z kociek a rôznych materiálov. Najstarší predškoláci navštívili 31.1.2024  Mestský úrad v Tisovci, kde videli pracovňu primátora, obradnú sieň, zasadačku, mestské múzeum a rozhlasovú miestnosť, odkiaľ spevom pozdravili všetkých obyvateľov nášho mesta. Sprievodcom detí počas celej exkurzie bol pán primátor.

Fašiangový čas je tu a vedia to aj naše deti. Spievame karnevalové piesne, pripravujeme masky a deti Pohybkova fašiangy aj „ochutnali“ 30.1.2024. Spolu so svojou učiteľkou urobili cesto, povykrajovali a upražili fašiangové šišky. Ich vôňa sa niesla celou škôlkou. Ochutené domácim jahodovým džemom boli výborné.

Miestna akčná skupina /MAS/, ktorá má sídlo v Tisovci, vyhlásila už VI. ročník výtvarnej súťaže pre deti z územia MAS Muránska planina - Čierny Hron. Výtvarná súťaž je určená všetkým predškolákom, cieľom súťaže je podporiť deti v rozvoji ich talentu a v neposlednom rade spoznávať naše územie. Téma priamo súvisí s kultúrou, zvykmi a tradíciami, remeslami, historickými a kultúrnymi pamiatkami, aktivitami, podujatiami nachádzajúcimi sa a realizujúcimi sa na tomto území. Posledný januárový deň sme odovzdali do súťaže viac ako 30 výtvarných prác našich detí vo veku od 3 do 6 rokov.

Každá trieda pripravila anonymnú anketu pre rodičov detí navštevujúcich materskú školu, kde mohli vyjadriť svoju spokojnosť/nespokojnosť, napísať pripomienky a návrhy na zlepšenie kvality činnosti v MŠ. Anketu vyhodnotíme na februárovej pedagogickej rade a bude zároveň podkladom pre analýzu SWOT. Ďakujeme rodičom za spätnú väzbu.

Fotografie z akcií nájdete vo fotogalérii

—————

Späť